Skuteczne odkwaszanie organizmu
Jednym z problemów, który ostatnio często dotyka osoby, będące aktywnie fizyczne to zakwaszony organizm, który jest wynikiem ciężkich i szybkich treningów i nie stosowaniu odpowiedniej diety. Jednak nie tylko osoby, które uprawiają sport cierpią na zakwaszenie. W większości osoby mające problemy z tym schorzeniem to w głównej mierze osoby, które nie uprawiają sportów, żyją w pośpiechu i są bardzo narażone na stres. W wyniku czego systemy regulacji mogą nie dawać sobie rady z prawidłowym funkcjonowaniem Na zakwaszenie organizmu cierpi ponad 80 procent mieszkańców Europy. Objawia się poprzez osłabienie, podatność na infekcje, problemy ze skórą i włosami czy senność. W niektórych przypadkach może przyczynić się do powstawania zaparć, albo biegunki. Wszystko jest to wynikiem zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej.
Istotną kwestią jest tutaj odpowiednie pH w organizmie, które musi być zachowanie. Prawidłowe pH krwi jest nieco zasadowe i waha się pomiędzy 7,35, a 7,45. Organizm wytwarza zarówna produkty, które są zdolne do zakwaszania, ale również zdolne do alkalizowania. Kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu i samopoczuciem człowieka zaczynają się wtedy, gdy przeważają produkty zdolne do zakwaszania. Organizm stara sobie z tym poradzić sam, poprzez zwiększone wydalanie CO2 przez płuca, czy też zamianę w nerkach mocznika na amoniak. Amoniak w odróżnieniu do mocznika wiąże część kwasów. Jednakże w pewnych momentach organizm sam sobie nie jest w stanie poradzić i trzeba mu pomóc.
Jak sobie poradzić z nadmiarem kwasów?
W momencie kiedy organizm jest zbytnio zakwaszony powinniśmy zdać sobie sprawę, że warto pomyśleć wtedy nad zmianą diety. Jest to prosty i bardzo skuteczny sposób na odkwaszenie organizmu. Żeby skutecznie odkwasić organizm trzeba spożywać produkty bogate w sód, potas, wapń i magnez. Pożywienie, które pomoże nam odkwasić organizm to miedzy innymi cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, migdały, kasza gryczana i jaglana, Surowe mleko i śmietana, marchew, seler, pomidor, kiwi, arbuzy, banany. Żeby odpowiednio poradzić sobie z nadmiarem kwasów w organizmie, trzeba wprowadzić dietę, w której 80% pożywienia będzie oddziaływało zasadowo na nasz organizm i 20% które oddziała kwasowo. Wtedy będzie to najbardziej optymalne, dzięki czemu organizm będzie mógł się oczyścić z nadmiarów kwasów. Ponadto trzeba pamiętać o tym, żeby starać się unikać takiego jedzenia jak jaja, mięso, ryby, sery, polerowany ryż, produkty zbożowe, słodycze, tłuszcze, kawa, czarna herbata, napoje gazowane, alkohol.
Pierwsze objawy zakwaszonego organizmu
Pierwsze zauważalne objawy zakwaszenie organizmu to wzdęcia, zgaga, bóle stawów, zmęczenia, nerwowość, ociężałość, trądzik, wysypki skórne, świąd, wypadanie włosów. Ponadto można zauważyć migreny i bóle mięśni. W wyniku nadmiaru kwasów organizm spowalnia trawienie i ma problemy z wydalaniem szkodliwych substancji z organizmu, w wyniku czego człowiek w łatwiejszy sposób nabiera tkanki tłuszczowej. Jednak tego typu objawów nie wolno lekceważyć mogą one skutkować w ostatecznym rozrachunku do wielu schorzeń zdrowotnych, które mogą skończyć się nawet śmiercią. Zakwaszenie organizmu może prowadzić między innymi do alergii, artrozy, zapalenia spojówek, grzybicy, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, reumatyzmu, rwy kulszowej, choroby wrzodowej, a nawet do powstawania nowotworów.