Pozytywne cechy oleju rzepakowego
Duża część społeczeństwa postrzega olej rzepakowy jako coś szkodliwego. Jest to dosyć często powielany mit, z reguły przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o dietetyce i zdrowym odżywaniu, a jedynie te osoby usłyszały tego typu informacje dotyczące oleju rzepakowego, przez swoich znajomych, albo przez samozwańczych ekspertów, którzy wiedzą wszystko najlepiej. Jednakże teorie na temat szkodliwości rzepaku już od dawna są przestarzałe i nie mają żadnych podstaw. Dzisiejszy olej rzepakowy jest przez wielu specjalistów porównywany z oliwą oliwek, a przez niektórych nawet jest stawiany wyżej niż oliwa z oliwek.
Skąd wzięły się mity dotyczące oleju rzepakowego?
Mity dotyczące oleju rzepakowego wzięły się z tego, że ponad 20 lat temu uprawiane odmiany rzepaku zawierały dużo szkodliwego dla organizmu kwasu erukowego, który negatywnie wpływał na pracę serca i wątroby. Ponadto w rzepaku znajdowały się związki siarki, nazywane inaczej glukozynolami, odpowiadały one za nieprzyjemny zapach, który wydzielał rzepak. Jednak na dzień dzisiejszy tego typu odmian nie stosuje się już w Polsce. Aktualnie używa się całkowicie innej odmiany rzepaku, która pozbawiona jest kwasu erukowego, a zwartość glukozynolanów obniżono ponad dziesięciokrotnie. Dzięki czemu jego szkodliwość została zniwelowana i nie wpływa w żaden szkodliwy sposób na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy lepszy od oliwy z oliwek?
Najnowsze badania dowodzą, że współczesny olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczy dostępnych na rynku, można go jedynie porównywać do najwyższej jakości oliwy z oliwek. Jednakże jest ona dwukrotnie, albo trzykrotnie droższe od oleju rzepakowego, a jest porównywalnie dobrym produktem. Warto zaznaczyć, że nowy olej rzepakowy zdobył nagrodę amerykańskiej Fundacji Zdrowia za najzdrowszy produkt wprowadzony na rynek, w 1987 roku. Gdy dawny olej rzepakowy był zakazany w Stanach Zjednoczonych. To jednoznacznie pokazuje jak bardzo różni się stary rzepak, od współczesnego, zdrowego rzepaku.
Korzystne działanie oleju rzepakowego na organizm
Olej rzepakowy zawiera najmniej szkodliwych tłuszczów nasyconych, zaś zawiera mnóstwo tłuszczów nienasyconych z grup omega-6 i omega-3. Istnieją oleje, które zawierają więcej tłuszczów omega-3 jak np. olej lniany, czy omega-6 jak np. olej słonecznikowy. Jednak istotną rzeczą jest kwestia proporcji, która bardzo dobrze prezentuje się w oleju rzepakowym. Z czego to wynika? Ponieważ kwas tłuszczowy linolowy, zawarty w tłuszczach omega-6 i kwas alfa-linolenowy pochodzący z tłuszczów omega-3 znoszą swoje działanie. Ponieważ oba biorą biorą udział w syntezie substancji hormonopodonych, czyli eikozanoidach. Powstające z kwasów omega-3, wpływając na rozkurcz ścianek naczyń krwionośnych, przy tym obniżając ciśnienie krwi, zaś eikozanoidy pochodzące z omega-6 wykazują odwrotne działanie, czyli działanie prozapalne, prozakrzepowe, a ponadto zwiększają ciśnienie krwi. Jednak istotny jest tutaj stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3.
Najbardziej optymalny jest stosunek 2:1, a mniej więcej taki (2,3:1) występuje jedynie w oleju rzepakowym. Inne oleje mają znacznie mniej optymalny stosunek np. słonecznikowy 126:1, sojowy 7:1, oliwa z oliwek 10:1, lniany 0,3:1. Ponadto dowiedziono, że olej rzepakowy jest dobry dla osób, które wykazują większe ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ chroni organizm przed tą chorobą oraz powikłaniami z nią. Warto dodać, że dzięki kwasowi dokozaheksaenowemu olej rzepakowy wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz rozwój intelektualny. Dodatkowo olej rzepakowy jest przepełniony substancjami odżywczymi oraz witaminami, a przy tym reguluję wydzielanie insuliny.