terazkobieta.pl
Pozytywne cechy oleju rzepakowego | terazKOBIETA.pl
Duża część społeczeństwa postrzega olej rzepakowy jako coś szkodliwego. Jest to dosyć często powielany mit, z reguły przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o dietetyce i zdrowym odżywaniu, a jedynie te osoby usłyszały tego typu informacje dotyczące oleju rzepakowego, przez swoich znajomych, albo przez samozwańczych ekspertów, którzy wiedzą wszystko najlepiej. Jednakże teorie na temat szkodliwości rzepaku już od dawna są przestarzałe i nie mają żadnych podstaw. Dzisiejszy olej rzepakowy jest przez wielu specjalistów porównywany z oliwą oliwek, a przez niektórych nawet jest stawiany wyżej niż oliwa z oliwek. Skąd wzięły się mity dotyczące oleju rzepakowego? Mity dotyczące oleju rzepakowego wzięły się z tego, że ponad 20 lat temu uprawiane odmiany rzepaku zawierały dużo szkodliwego dla organizmu kwasu erukowego, który negatywnie wpływał na pracę serca i wątroby. Ponadto w rzepaku znajdowały się związki siarki, nazywane inaczej glukozynolami, odpowiadały one za nieprzyjemny zapach,