Olej marchwiowy – wady i zalety
Olejek marchwiowy wywodzi się z rodziny parabenów, barwników i substancji zapachowych. Jest to ciągle poszerzająca się lista składników kosmetycznych. Stosują je w głównej mierze kobiety chcące spróbować bardziej naturalnych produktów. Ponadto ta tendencja dotyka również w dużym stopniu osób cierpiących na przeróżne alergię, czy też osób zmagających się z atopową skórą lub egzemą. Dużo osób twierdzi, ze olej marchwiowy idealnie nadaje się dla osób, które mają wrażliwą skórę. Zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość witaminy A oraz szeregu innych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu pierwiastków. Jednak czy jest to prawdą, tak jak to mówi wiele osób, że jest to preparat idealny, pozbawiony wad?
Jak działa olejek marchwiowy?
Głównym składnikiem olejku marchewkowego jest beta karoten, który pod wpływem działania witaminy E, zamienia się w skórze w witaminę A. Tak jak inne karotenoidy, tak samo beta-karoten zwiększa zdolności obronne skóry przeciw różnej maści infekcjami, szkodliwym działaniem promieni słonecznych, ponadto przyśpiesza gojenie się drobnych ran i uszkodzeń skóry. Dzięki swojemu działaniu przyciemnia kolor skóry. Idealne nadaje się on sezon po wakacyjny, dla osób, które chciałyby utrzymać swoją opaleniznę, przez dłuży czas. Wiele osób twierdzi, że idealnie wygładza, nawilża i regeneruje skórę. Przyśpiesza również wzrost paznokcie, nie powoduje powstawania zaskórników oraz nie zatyka porów. Ponadto przy systematycznym stosowaniu olejku, można zauważyć zwiększoną regenerację komórek o około 30%, ponadto widoczne jest wzmocnienie skóry. Olej marchwiowy wykazuje również jeszcze inne właściwości, chociażby antyrodnikowe, przeciwzapalne, czy też zmiękczające.
Skład olejku marchewkowego
Głównym składnikiem olejku jest beta karoten, który przekształca się w witaminę A, pod wpływem działania witaminy E. Jednak to nie wszystko. Ponieważ olejek marchewkowy bogaty się również w inne substancje takie jak: wapń, fosfor, potas, żelazo, jod, cynk, mangan, karoten, tokoferol, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, biotynę , kw. askorbinowy, rutynę, fitochinon, kw. foliowy, kumaryny, kwasy organiczne, saponiny.
Wydajność oleju marchwiowego
Olejek marchewkowy jest w większości uznawany za wydajny środek, ponieważ wystarczy nanieść i rozprowadzić kilka kropli na czystej, lekko wilgotnej skórze. Starcza na bardzo długi okres.
Wady olejku marchwiowego
Nie jest specjalnie polecany dla osób o tłustej cerze, ponieważ olejek sam w sobie jest bardzo tłusty. Ponadto niektóre osoby narzekają na to, że jest mało dostępny, możliwe są spore ubrudzenia przy stosowaniu, ma specyficzny zapach. Dodatkowo może nie działać w tak dobry sposób na każdego, dlatego tak istotne jest przetestowanie i sprawdzenie olejku na sobie. Możliwe, że okaże się czymś niezastąpionym, albo czymś całkowicie chybionym.