terazkobieta.pl
Olej marchwiowy – wady i zalety | terazKOBIETA.pl
Olejek marchwiowy wywodzi się z rodziny parabenów, barwników i substancji zapachowych. Jest to ciągle poszerzająca się lista składników kosmetycznych. Stosują je w głównej mierze kobiety chcące spróbować bardziej naturalnych produktów. Ponadto ta tendencja dotyka również w dużym stopniu osób cierpiących na przeróżne alergię, czy też osób zmagających się z atopową skórą lub egzemą. Dużo osób twierdzi, ze olej marchwiowy idealnie nadaje się dla osób, które mają wrażliwą skórę. Zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość witaminy A oraz szeregu innych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu pierwiastków. Jednak czy jest to prawdą, tak jak to mówi wiele osób, że jest to preparat idealny, pozbawiony wad? Jak działa olejek marchwiowy? Głównym składnikiem olejku marchewkowego jest beta karoten, który pod wpływem działania witaminy E, zamienia się w skórze w witaminę A. Tak jak inne karotenoidy, tak samo beta-karoten zwiększa zdolności obronne skóry przeciw różnej maści infekcjami,