Czy gorzka czekolada działa pozytywnie na organizm?
Liczne badania wskazują, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Spożywanie czekolady powinno opierać się na umiarze, ale zjadając jedną lub dwie porcje czekolady gorzkiej w tygodniu pozwala na zmniejszenie ryzyka pojawienia się niewydolności serca. Codzienne spożywanie czekolady nie ma już tak korzystnego wpływu na zdrowie. W większych ilościach czekolada jest w stanie dostarczać do organizmu nadmierne ilości kalorii zarówno w postaci tłuszczów jak też cukrów.
Jakie korzyści może przynieść spożywanie czekolady gorzkiej
Do podstawowych korzyści ze spożywania gorzkiej czekolady zalicza się przeciwdziałanie problemom z sercem, w tym przede wszystkim ryzyku wystąpienia zawałów. Czekolada gorzka zawiera również przeciwutleniacze. Pozwalają one przeciwdziałać takim schorzeniem, jak miażdżyca, wysokie ciśnienie krwi, przepływ krwi. Regularne spożywanie w czekolady pozwala na poprawienie ukrwienia krwi, co bywa wskazane dla osób mało aktywnych, pracujących w trybie siedzącym. Antyoksydanty są również bardzo ważnym składnikami mającymi na celu przeciwdziałanie efektom starzenia się.
Pozwalają one chronić komórki organizmów przed wolnymi rodnikami. Gorzka czekolada pozwala również zachować figurę, gdy będzie się ją spożywało w zastępstwie innych słodyczy. W gorzkiej czekoladzie występują duże ilości kakao. W innych odmianach czekolady usuwane są substancje, które znajdują się naturalnie w kakao, jak flawonoidy. Natomiast w gorzkiej czekoladzie występują one w dużych ilościach.
Niska zawartość cukru w gorzkiej czekoladzie pozwala również na wykorzystanie wszystkich właściwości tych substancji. Do najważniejszych korzyści, jakie są w stanie zapewnić flawonoidy dla organizmu ludzkiego zaliczyć można polepszenie ukrwienia, zapobieganie zakrzepom krwi. Dodatkowo są one w stanie zapewnić lepsza pamięć krótkotrwałą oraz funkcjonowania mózgu. Gorzka czekolada pozwala również na utrzymanie odpowiedniej koncentracji oraz zmniejszyć efekty zmęczenia, choćby wynikające z braku odpowiedniej ilości snu. Wspomniana wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie pozwala również działać profilaktycznie na problemy z układem odpornościowym czy nowotworami.
Odpowiednia dawka gorzkiej czekolady
Ze spożywaniem gorzkiej czekolady nie można przesadzać. Istotne jest spożywanie umiarkowanych ilości czekolady. Najlepszym rozwiązaniem jest nie przekraczanie dwóch porcji w skali tygodnia. Jak wskazują eksperci maksymalna dawka gorzkiej czekolady spożywanej w ciągu tygodnia nie powinna przekraczać 3 porcji. Przekroczenie takiej dawki spożywanej, gorzkiej czekolady jest w stanie w pełni zredukować pozytywne efekty jej stosowania. Dodatkowo można od czekolady się uzależnić. Duże ilości nawet gorzkiej czekolady są w stanie prowadzić do otyłości oraz nadwagi. Nie można zapominać, że czekolada zawiera bardzo duże ilości kalorii. Z tego powodu spożywanie czekolady powinno być dostosowane do codziennej diety. Nadmierne spożywanie czekolady może również prowadzić do problemów z układem pokarmowym, w tym zgagi.