Czym zastąpić cukier w diecie?
Produkty zawierające w sobie cukry są najszybszym sposobem dostarczenie dla organizmu energii. Cukier nie tylko jest ważnym dostarczycielem składników energetycznych dla organizmu, ale może również spożywany w nadmiarze prowadzić do cukrzycy czy otyłości. Z tego powodu wiele osób poszukuje sposobu na zastąpienie cukru innymi produktami spożywczymi, które są zdrowsze od cukru przetworzonego chemicznie. W tak przetworzonym cukrze nie występują istotne składniki odżywcze niezbędne dla ludzkiego organizmu, jak witaminy, minerały, proteiny. Powodowanie przez cukier cukrzycy wynika z konieczności wydzielania przez trzustkę organizmu dużych ilości insuliny w celach spalenia go. Z punktu widzenia dietetyki cukier spożywany w nadmiarze odkłada się w organizmie, co prowadzić może do nadwagi a później otyłości.
Naturalne sposoby na zastąpienie cukru
Zastępując cukier chemicznie przetworzony można sięgnąć po wiele produktów naturalnych jak też słodzików. Produkty naturalne są zdrowsze, gdyż dodatkowo zawierają wiele ważnych dla organizmu substancji. Jednym z popularnych zamienników cukru jest miód, który zawiera glukozę oraz fruktozę. Atutem tych substancji w odróżnieniu od sacharozy jest znacznie szybsze przyswajanie ich przez organizm.
Dodatkowo miód jest w stanie zapewnić cenne substancje, których nie posiada cukier syntetyczny, czyli białka, enzymy, minerały i witaminy. Miód posiada również inne pozytywne efekty oddziaływania na organizm ludzki. Po pierwsze pozwala on wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Dostarcza energii a jednocześnie nie zaburza równowagi mineralnej, co ma miejsce przy spożywaniu białego cukru.
Zamiast cukru syropy
Sposobem na zastąpienie cukru w codziennej diecie może być sięgnięcie po syropy. Do popularnych syropów zaliczyć można syrop z agawy, który produkowany jest z kaktusów pochodzących z Meksyku. Syrop ma niski indeks glikemiczny oraz zapewnia usuwanie toksyn z organizmu. Z drugiej strony opiera się na fruktozie, która jest nieco wolniej wchłaniana przez organizm. Syrop z agawy pozwala na obniżenie cholesterolu oraz na przyśpieszenie pracy przewodu pokarmowego, dzięki zawieraniu substancji, jaką jest inulina. Z pnia klonu uzyskuje się syrop klonowy. Mniejsza ilość kalorii tego syropu w stosunku do cukru czy miodu sprawia, że może być polecany osobom odchudzającym się. Syrop z klonu pozwala na dostarczenie organizmowi wielu witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera cenne minerały jak wapń czy magnez. Podobne właściwości do syropu klonowego posiada również syrop daktylowy.
W jego składzie znaleźć można wiele witamin począwszy od witaminy A, poprzez witaminy z grupy B a kończąc na witaminie PP. Syrop zawiera również składniki mineralne. Jest to bogaty w magnez, potas czy fosfor produkt, dzięki czemu pozwala on korzystnie wpływać na problemy z sercem, stres. Syrop z daktyli jest bogatym źródłem składników energetycznych, dzięki czemu jest doskonałym dostarczycielem energii do wytężonego wysiłku. W stosunku do miodu atutem syropu daktylowego jest brak powodowania alergii.
Artykuł przygotowano w oparciu o stronę BLOGNAZDROWIE.COM.