Wzmacniamy oczy, czyli lecznicze właściwości borówki

Borówka, inaczej czarna jagoda, od zamierzchłych czasów znana jest ze swoich specyficznych właściwości. Pomaga w leczeniu przeziębień, wzmacnia wzrok, działa uspokajająco, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Przez wieki stosowana była jako uniwersalne lekarstwo. A jakby tego było mało, jest po prostu bardzo smaczna.

Źródło witamin i minerałów
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby borówek. Patrzymy na nie jednak przede wszystkim jak na owoce. Tymczasem są skarbnicą wartościowych minerałów i witamin.

Vaccinium myrtillus, bo tak brzmi łacińska nazwa borówki, znana jest także jako czernica albo czarna jagoda. Jest niewysoką krzewinką z rodziny wrzosowatych, osiągającą maksymalnie 60 cm. Hodowana jest w Europie, zachodniej Azji i w Ameryce Północnej. Kwitnie na wiosnę, a już wczesnym latem możemy cieszyć się jej owocami, które bogate są w antocyjany, garbniki, resweratrol i błonnik oraz witaminy i minerały, pośród których znajdziemy między innymi witaminy A, C, B1, i B2, B3 (PP), kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, chrom. Dla niektórych może być to nieco zaskakujące, ale ze względu na walory zdrowotne zbierane są także liście borówek. Co więcej w wymienione związki bogate są nie tylko świeże jagody, ale także zrobione z nich przetwory i soki.

Swój charakterystyczny kolor czarna jagoda zawdzięcza ogromnej ilości antocyjanów – ma ich nawet 200 razy więcej niż inne owoce. Tylko aronia jest pod tym względem “bogatsza”. Ale antocyjany to nie tylko barwniki roślinne. To także, a może nawet przede wszystkim, przeciwutleniacze – związki niezwykle pożyteczne. Spowalniają tworzenie się wolnych rodników – utleniaczy i oksydantów – które szkodzą organizmowi. Ich nagromadzenie może doprowadzić do poważnych uszkodzeń komórek, w tym np. siatkówki oka.

Lek na oczy prosto z natury
Korzystanie z dobrodziejstw czarnych jagód zaleca się wszystkim. W szczególności jednak osobom, których oczy są narażone na zwiększony wysiłek i zmęczenie lub cierpiącym na związane ze wzrokiem dolegliwości. Bioflawonoidy zawarte w owocach borówek chronią przed schorzeniami, które z upływem lat mogą prowadzić do poważnych problemów, a nawet do ślepoty.

Bioflawonoidy wzmacniają ściany naczyń włosowatych w oku, a także stymulują wytwarzanie rodopsyny w receptorach siatkówki. Dzięki temu zdecydowanie poprawiają ukrwienie i dotlenienie oka, a także wzmacniają wzrok, poprawiają jego ostrość, sprzyjają lepszemu widzeniu po zmroku i zapobiegają nadwrażliwości na światło (co jest szczególnie ważne np. u kierowców).

fot_4_2

Wyciąg z borówki i antocyjany są często składnikiem różnych preparatów, szczególnie tych na oczy. Przykładem takiego środka może być Doppelherz aktiv Luteina PREMIUM, który zawiera dodatkowo luteinę i zeaksantynę występujące w plamce żółtej. Zapewniają w ten sposób solidne wsparcie dla oczu, zwłaszcza przy problemach takich, jak krótkowzroczność, pogorszenie widzenia, zmęczenie oczu, ślepota nocna, nadwrażliwość na światło czy też poważniejszych chorobach, jak zwyrodnienie siatkówki, zaćma, jaskra czy retinopatia cukrzycowa.

Doceniania przez wieki
Szczególny stosunek do borówek mieli północnoamerykańscy Indianie, którzy uważali ją za roślinę magiczną, wręcz daną ludziom przez samych bogów. Traktowali ją jako remedium na wszelkie dolegliwości i choroby. Suszyli jej owoce na słońcu i przygotowywali z nich różnego rodzaju przetwory i koncentraty.

fot_4_3

Również w Europie czarna jagoda zdobyła należne jej uznanie. Doceniano ją w starożytności, podkreślając jej walory smakowe i lecznicze. W średniowieczu używano jej jako medykament przeciwko zatruciom, przeziębieniom, a nawet dezynterii i tyfusowi. W kolejnych wiekach była obowiązkowa w zbiorach zielarzy, aptekarzy i w medycynie ludowej.

Jej wyjątkowe właściwości “na nowo” odkryto podczas II wojny światowej. Piloci RAF (Royal Air Force), przed każdym nocnym lotem, spożywali dżem z jagód. Byli przekonani o tym, że dzięki niemu lepiej widzą w ciemnościach. Jednak przez długi czas nie dawano wiary zapewnieniom lotników. Dopiero przeprowadzone kilka lat po wojnie badania nad właściwościami czarnych jagód pokazały, że piloci jednak mieli rację.

Dodaj komentarz