Ocet jabłkowy: Fakty, mity i efekty

Jabłka

Osoba, poszukująca odpowiedniej diety odchudzającej z pewnością spotkała się z octem jabłkowym. Mówi się o tym, że taki ocet to samo zdrowie dla organizmu ludzkiego. Ocet jabłkowy, wykorzystywano już w starożytności, a w dobie obecnej jest również polecany przez lekarzy specjalistów i naukowców. Jakim działaniem odznacza się ocet jabłkowy?

Udowodniono korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, cierpiącego na cukrzycę typ 2. Zaleca się go także osobom, które mają problem z proporcjami pomiędzy cholesterolem HDL i LDL (dobry i zły cholesterol). Ocet jabłkowy znajduje także szerokie zastosowanie jako suplement diety.

Ocet jabłkowy, poprawia ogólny stan zdrowia, zwłaszcza alergików oraz osób podatnych na choroby takie jak grypa czy bóle gardła. Jednak to nie wszystko. Lekarze zalecają regularne spożywanie octu jabłkowego w przypadkach wystąpienia takich chorób jak dna moczanowa, zapalenie stawów, przedłużający się trądzik oraz zespół chronicznego zmęczenia. Udowodniono także, iż ma wpływ na rozpuszczenie się kamieni nerkowych. Jednak swoją popularność zyskał zwłaszcza dzięki właściwościom odchudzającym.

Powstały nawet specjalne diety odchudzające bazujące właśnie na zbawiennych właściwościach octu jabłkowego. Przeprowadzono szereg badań, mających wykazać wpływ octu jabłkowego na wygląd naszej sylwetki, oraz przede wszystkim wagę. Okazuje się, że widoczne efekty regularnego spożywania octu jabłkowego pojawiają się po 12 tygodniach. Po tym czasie obwód naszego brzucha wyraźnie się zmniejsza. Dzięki niemu, poprawie ulega także działanie naszego metabolizmu, a to z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się efektu jo-jo.

Zalety spożywania octu jabłkowego można wymieniać i wymieniać, począwszy od regulacji metabolizmu, zwiększeniu wydzielania soków trawiennych a kończąc na regulacji perystaltyki jelit. A co można powiedzieć o składzie octu jabłkowego? Można powiedzieć, że jest wręcz niezwykły, zawiera wiele witamin w tym A, E, C oraz niektóre z grupy B, oraz minerały takie jak potas, sód, magnez czy żelazo. Ważnym składnikiem octu jabłkowego są także pektyny. Jak więc widzimy spożywanie octu jabłkowego ma same zalety. Dzięki niemu łatwiej nam będzie radzić sobie z rozmaitymi chorobami czy nadmiarem tkanki tłuszczowej. Ocet jabłkowy poprawi także ogólny wygląd naszej skóry oraz poprawi odporność.

Dodaj komentarz