terazkobieta.pl
Dania z kleikiem ryżowym | terazKOBIETA.pl
Obok gotowych kaszek dla niemowląt w sklepach leży dziś często pakowany kleik ryżowy. Wygląda niepozornie, natomiast zachęca stosunkowo niską ceną. Jakie ma zalety dietetyczne i czemu warto dawać go maluchowi? Nieco na temat ryżu W krajach azjatyckich ryż i kleik ryżowy są absolutną podstawą żywienia dzieci. U nas natomiast dopiero zyskują popularność – a z pewnością nie każdy z nas jadał taki kleik za młodu. Jest kilka poważnych argumentów za podawaniem go dziecku – przede wszystkim w przeciwieństwie do produktów na bazie pszenicy czy innych zbóż ryż nie zawiera glutenu, a więc mogą go spożywać także dzieci z podejrzeniem celiakii czy nietolerancją glutenu. Rozdrobniony ryż jest też lekkostrawny, więc można go podawać dziecku już do czwartego miesiąca życia (a w niewielkich ilościach nawet wcześniej). Kleik jest też w porównaniu z innymi zbożami niskokaloryczny – a zatem nadaje się idealnie do żywienia tych dzieci, które piją za dużo mleka lub za bardzo przybierają na wadze. Kleik