terazkobieta.pl
Czarna czy z mlekiem i dodatkami – która kawa lepsza dla zdrowia? | terazKOBIETA.pl
Kawę podaje się na wiele sposobów – jako czarny, mocny, esencjonalny napar lub z dodatkami wpływającymi na jej smak. Czy sposób przygotowania kawy ma wpływ na jej walory zdrowotne? Czy zmienia się jej działanie? I jak pić kawę, aby nie podrażniała żołądka? Kawowi puryści twierdzą, że tylko umiejętnie przygotowane czarne espresso jest w stanie wydobyć najlepsze nuty smakowe z konkretnego rodzaju kawy i poczuć głębię aromatu. Odmiennego zdania są zwolennicy urozmaicania czarnego naparu kawowego przez słodycz cukru, czekolady lub kakao, delikatny smak mleka, śmietanki lub bitej śmietany, swoiste posmaki przypraw (kardamonu, cynamonu, pieprzu, chili, soli), lodów i syropów smakowych lub mocne aromaty alkoholu (rumu, cherry lub likierów). Ci, którzy wolą kawę z dodatkami, najczęściej sięgają po cukier i produkty mleczne w różnej postaci (ciepłe, zimne, spienione). Jak dodatek mleka wpływa na kawę? Mleko jest najpopularniejszym składnikiem napojów kawowych. Dodawane w różnej ilości –